T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TEKİRDAĞ / SÜLEYMANPAŞA - Barbaros Ortaokulu

Barbaros

 

BARBAROS´UN TARİHİ GEÇMİŞİ

   
  Barbaros M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahiptir. Topağaç, Madenler Tepesi ve Köy Hizmetleri Tesisleri arasında kalan bölge tarihte ilk Barbaros (Bizante) kasabasının kuruluş yeridir.

     Romalılar devrinde Barbaros (Panium) isminde Roma sitesi olarak inşa edilmiştir. M.S. 1358-1359 yıllarında Osmanlı padişahı 1. Murat tarafından zaptedilen yerin, "Panium" olan ismi "Banados" olarak değiştirilmiş ve Cumhuriyet döneminde de "Barbaros" ismini almıştır.

     Günümüzde de 16.000 km² yüzölçümü ve 4.500 nüfusuyla (yaz aylarında 20.000 civarı) Tekirdağ süleymanpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir.

    BARBAROS´UN COĞRAFİ YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

     Coğrafi konum olarak Barbaros; Marmara Denizi kıyısına cephesi olan bir sahil kesimidir. Tekirdağ ilinin güneyinde kalmaktadır. Mesafe olarak: Tekirdağ´a 8, İstanbul´a 130 ve Edirne iline de 140 km. uzaklıktadır. Beldeye karayolu ile ulaşım iki şekilde sağlanmaktadır. Tekirdağ istikametinden gelirken; çevre yolu kavşağından sola dönülerek, Barbaros - Kumbağ sahil yolunu takip etmek suretiyle beldeye ulaşılır. Keşan istikametinden geliş ise şu şekildedir.: Çevre yolu kavşağından sağa dönülür ve aynı yol takip edilerek beldeye ulaşılır. Havayolu ile ulaşım için Çorlu veya İstanbul havalimanları kullanılabilir.

   Barbaros, Tekirdağ Süleymanpaşa, Kumbağ ve Naip Köyü ile çevrilidir.  Tekirdağ-Barbaros ana yolu, yerleşme alanlarını ortadan ikiye ayırmıştır. Yerleşim birimleri toplu dokulu bir görünüm arzeder. Belediye, camii, okul gibi binalar, kasabanın merkezini teşkil eden meydan çevresinde toplanmışlardır.Kasabanın temel gelir kaynağı: tarım, hayvancılık, turizm ve ticarettir. Balıkçılık da önemli bir yer tutmaktadır. Bir sahil yerleşkesi olan Barbaros, turizm açısından da önem taşımaktadır. Barbaros´un turistik açıdan değer kazanmasında denizin, kasabanın doğal güzelliğinin, temiz havası ve nezih ortamının etkisi büyüktür. Temiz kumsalları ve plajları ile turistlerin dikkatini çeken kasabada nüfus yaz aylarında 20.000 civarını bulmaktadır. Yazın artan talepler, kiralık pansiyon ve özel kuruluşlara ait dinlenme tesisleri ile karşılanmaya çalışılır. Asyaport Limanından Marmara Adası, Avşa Adası, Erdek, Saraylar, Karabiga, ve Bandırma´ya feribot seferleri yapılmaktadır.

     Doğal güzellikler açısından zengin olan Barbaros´un başlıca tarihi zenginliklerini de, deniz kıyısındaki tarihi Kral Yolu ve bağlar arasındaki kale kalıntıları oluşturur. Mahallede bir Sağlık Ocağı, bir P.T.T. şubesi, bir Tarım Kredi Kooperatifi, bir İlkokul ve bir Ortaokul bulunmaktadır.

   

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.12.2017 - Güncelleme: 08.11.2023 16:04 - Görüntülenme: 524
  Beğen | 1  kişi beğendi