GEÇERLİ OLAN KURALLAR VE UYGULAMALARI
Okulda düzen ve disiplini sağlayan kurallar, öğrencilerin toplumsal kurallara ve insan haklarına saygılı bireyler olarak yetişmesinin ön koşuludur. Bu inançla tüm öğrencilerin bu kuralları benimsemesi ve uygulaması, velilerin de bu kuralların uygulanmasına destek olmaları beklenmektedir.
GENEL KURALLAR
1. Okula zamanında gelinir.
2. Koridorlarda koşmadan yürünür, gürültü yapılmaz.
3. Tuvaletler temiz tutulur, musluklar açık bırakılmaz.
4. Teneffüslerde oyun alanının dışına çıkılmaz.
5. Öğretmenlerin ve yöneticilerin uyarıları dikkate alınır.
6. Okul ve çevresi temiz tutulur, doğa korunur.
7. Derslikler ile okuldaki tüm kapalı ve açık alanlar gibi ortak kullanım alanlarında yemek artığı çöp ve atık bırakılmaz. Öğrenci bunları en yakın çöp kutusuna atmakla yükümlüdür.
8. Öğrenciler küfür ve argo içeren sözler kullanmazlar, birbirlerine fiziksel zarar verici harekette bulunamazlar, kavga etmezler, birbirlerine ve öğretmenlerine görgü kuralları içinde hitap ederler.
9. Öğrenciler okulda yapılan etkinliklere ve törenlere katılmak, bu etkinlikler sırasında görgü kurallarına ve etkinliğin özel kurallarına uygun davranmak zorundadırlar.
10. Her öğrenci bayrak törenlerinde kendi dersliği için ayrılan yerde düzgün olarak sıra olmak, sessiz olarak komut verilmesini beklemek ve İstiklal Marşı’nı yüksek sesle doğru şekilde söylemek zorundadır.
11. Öğrenciler okula ait malzeme ve diğer okul eşyalarını korumak ve zarar vermemekle yükümlüdürler. Zarar verenler zararı karşılamak zorundadır.
12. Öğrenciler kütüphanede, çoklu ortam odasında vb. kendi dersliklerinin dışındaki eğitim ortamlarında, bulundukları yerin özel kuralları ile temizlik kurallarına uyarlar.
13. Öğrenciler, kantin ve yemekhanede sıraya girerler ve görgü kurallarına uyarlar.
14. Ulaşımını servisle yapan öğrenciler servis kurallarına uyarlar.
15. Öğrenciler okulun belirlenmiş kılık kıyafet kurallarına uyarlar.
16. Öğrenciler sınavda, sınav kurallarına uyarlar.
17. Öğrenciler sınıf içinde cep telefonu kullanamazlar.
18. Öğrenci ders günü sonunda derslikte kitap, defter veya çanta gibi eşyasını bırakamaz. Bırakılan eşyadan okul yönetimi sorumlu değildir.
19. Okul içerisinde sakız çiğnenmez.
20. Bayrak Törenleri:
a) Çalışma haftası Pazartesi günü Bayrak Töreni ile başlar ve Cuma günü Bayrak Töreni ile biter. Resmi tatillerin başlangıç ve bitişlerinde de Bayrak Töreni yapılır.
b) Bayrak Törenlerine, tüm öğrenci, öğretmen ve çalışanlar katılmak zorundadır.
DERSLİK KURALLARI
Öğrenciler,
1. Ders zili çaldığında, hazırlıklarını tamamlamış olarak dersliklerine girerler ve öğretmenlerini beklerler.
2. Ders bitiminde, öğretmeninin izni ile koşmadan teneffüse çıkarlar.
3. Derslik düzenini ve dersin akışını bozmadan dersi dinler, söz alarak konuşur, izin almadan yerlerinden kalkmazlar.
4. Kırıcı, zarar verici sözlerden ve davranışlardan kaçınır, kötü söz söylemezler.
5. Arkadaşları ile iyi geçinir, yardımlaşırlar.
6. Ders araç ve gereçlerini yanlarında bulundururlar. Derslik ve laboratuvardaki malzemeleri izinsiz ve yetkisiz kullanmaz, zarar vermezler.
7. Derslerde ipod-walkman, müzik çalar vb. dinleyemezler, telefonla konuşamazlar.
8. Derste hiçbir şey yiyemez ve içemezler.
9. Çalışmalarını zamanında ve tam yaparlar.
10. Derslikleri, sıraları, dolapları vb temiz ve düzenli kullanırlar.
11. Dersliklerde bulunan panoları düzenli kullanırlar. Panolara dersle ilgili çalışma ve dersliklerin tümünü ilgilendiren duyuruların dışında bir şey asamazlar.
KIYAFET KURALLARI
Öğrenciler okulun belirlemiş olduğu kıyafetleri giymek zorundadırlar.
1. Kolye, yüzük, küpe, bilezik vb. hiçbir aksesuar takamazlar.
2. Kız öğrenciler makyaj yapamaz ve oje kullanamazlar.
3. Erkek öğrenciler kısa ve taranmış saçlarla günlük sakal tıraşı olarak okula gelirler.
4. Okulda sadece beden eğitimi derslerinde, okulun belirlediği spor kıyafetleri giyilir.
5. Beden eğitimi derslerinin veya spor karşılaşmalarının bitiminde spor kıyafeti çıkarılır, dersliklere okul kıyafeti ile gelinir.
6. Serbest kıyafet günlerinde, madde 2 ve 3’te belirtilenlere ilave olarak aşırı spor ve /veya aşırı abiye giysiler giyilemez.
7. Kıyafet Kurallarına uyulmaması durumunda;
Takılar ve uygun olmayan giyim eşyaları öğretmenler tarafından alındığında, ilgili Müdür Yardımcısı odasına öğrenci ismi verilerek teslim edilir. Müdür Yardımcıları, bu eşyaları dönem içinde sadece öğrenci velilerine ya da dönem sonlarında öğrencilere teslim ederler.
Uygulanmakta olan kıyafet kuralları dışına çıkan öğrenciler, önce sözlü, ardından yazılı olarak uyarılırlar ve durum velilerine bildirilir. Tüm bu uyarılara rağmen kıyafet kurallarına uymamaya devam eden öğrencilerin durumu okul müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir.
OKULDAN ERKEN AYRILMA
1. Öğrenciler okulda bulundukları sırada sağlık nedenlerinden dolayı erken ayrılmaları gerektiğinde, öğrenci velisi ilgili Müdür Yardımcısı tarafından bilgilendirilir. Öğrencinin veli tarafından alınması genel kuraldır. Acil durumlarda velinin bilgisi dâhilinde belirlenen yere kendi olanaklarıyla veya okulun olanaklarıyla gönderilir.
2. Durum ilgili öğretmenlere bildirilir. Öğrencinin o gün sorumlu olduğu bir sınav veya ödev teslimi varsa, telafisi ilgili Müdür Yardımcısı denetiminde öğretmenler tarafından belirlenecek bir tarihte yapılır.
3. Ani sağlık sorunu dışında okuldan erken ayrılması gereken öğrencinin velisi bir dilekçe yazar ve öğrenci dilekçeyi ilgili Müdür Yardımcısına teslim eder.